Karak: Apa yang ada?

Assalamualaikum...

"Encik... Boleh tolong saya encik.... Encik nampak anak saya tak?"

Sedutan daripada filem Karak: Laluan Puaka.

Semalam, aku berpeluang menonton filem baharu terbitan produksi KRU. Kejayaan menghasilkan filem berbajet tinggi, Hikayat Merong Mahawangsa sedikit banyak memberikan suntikan baharu kepada penghasilan filem genre seram ini. Filem yang dianggotai pelakon-pelakon baru dan lama ini sudah pun menhiasai panggung-panggung wayang di serata Malaysia sejak dibuka pada 26 Mei 2011.


Poster Karak: Jalan Puaka
Hantu yang persis cerita Harry Potter..


Bagi aku, filem yang mengangkat kisah benar daripada pengalaman-pengalaman lepas pengguna laluan ke Kuantan ini adalah satu usaha yang baik. Sebabapa? Sebab penggunaan kesan khas (CGI) pada keseluruhan cerita amat memberangsangkan, memandangkan aku juga minat dalam bidang ini. Alangkah baik jika aku dapat belajar semuanya. Berbalik kepada filem, CGI yang digunakan bermulanya montaj pembukaan sehinggalah tamat filem, bagi aku tiada cacat celanya dan sangat mengujakan. Satu usaha yang baik dalam meningkatkan mutu perfileman tanah air. Tidaklah skeptikal, klise dan statik sahaja...

Melihat kepada mutu lakonan, aku bukanlah tahu sangatkan. Tetapi, berbekalkan ilmu yang ada ini, penghayatan watak para pelakon ini sedikit pincang dan ada kekurangan serta boleh diperbaiki. Pelakon-pelakon yang terdiri daripada Shahir AF8, Shera Aiyob, Kilafairy, Md. Eyzendy, Sidek Hussain, Sobri Anuar. Namun demikian, kehadiran pelakon veteran Sidek Hussin dilihat mengimbangi penceritaan filem ini. Walau apa-apapun, mereka sudah menjalankan watak mereka dengan baik.

Walau bagaimanapun, ada rasa sedikit terkilan menerusi filem ini. Filem ini telah menunjukkan hakikat sebenar kehidupan seorang remaja yang dahulunya baik, sufi, alim dan macam-macam lagi yang boleh diinterpretasikan kepadanya. Luahan daripada seorang rakan yang menonton, filem ini seakan-akan cuba mempermainkan kedudukan Islam itu. Jawapan aku, cerita mana yang tidak mempermainkan Islam. Walaupun pengarah cuba membawakan filem yang berunsurkan Islamik seperti Nur Kasih The Movie, Ayat-ayat Cinta, Ketika Cinta Bertasbihnamun unsur berpegangan antara lelaki dan perempuan tetap ada. Aku tertarik dengan wacana baharu Dr. Faisal Tehrani yang berjudul "Sebongkah Batu di Kuala Nerang" yang menceritakan tatacara dan panduan lakonan menerusi perspektif Islam.

Berbalik kepada filem ini, kehidupan yang berteraskan agama Islam adalah yang terbaik. Islam adalah cara hidup. Tak kisahlah orang itu qariah ke, ustaz ke, doktor ke, arkitek ke dan sebagainya, Islam tetap menjadi ikutan. Tak boleh pisahkan daripada hidup kita. Nak dikaitkan dengan cerita, watak Zura yang dikatakan dahulunya seorang 'ustazah' dan juga 'johan qariah' dalam pertandingan musabaqah al-Quran berubah dengan serta-merta disebabkan 'cinta kudus sampai mati' dengan Nik, lakonan Shahir AF8. Jadi, wajarkah dia mengorbankan identitinya yang baik dahulu, semata-mata cabaran dan godaan teman lelakinya?

Sebagai konklusi, filem ini masih lagi pada tahap yang sederhana. Masih ada pengajaran dan mesej yang cuba dibawakan oleh pengarah tentang bahan pengamalan ilmu songsang serta ketidakprihatinan dengan amalan-amalan agama Islam.

Sekian sahaja... Wassalam...*Mahu pulang ke kampung halaman hari ini. Esok kena pergi Melaka, ada porgram dengan Dewan Bahasa dan Pustaka.

1 ulasan:

Ammar Ahmed berkata...

pegi x bwk aku! grrr...